Shodan ali črni pas – prvi korak na poti

Shodan je prvi črni pas v aikidu in je pomemben mejnik v karieri vsake aikidoke, saj označuje začetek resničnega napredovanja v tej borilni veščini

V aikidu se uporablja tradicionalni sistem dodeljevanja črnih pasov. Dan stopnja se viša z napredovanjem s časom, spretnostmi in izkušnjami. 

Japonski nazivi za napredovanje v črnih pasovih: 
1. črni pas – Shodan
2. Nidan 
3. Sandan
4. Yondan
5. Godan 
6. Rokudan 
7. Shichidan 
8. Hachidan 
9. Kudan 
10. Judan 
Da bi dosegli shodan ali črni pas, morajo študenti izpolniti določena pričakovanja glede tehničnih veščin, razumevanja načel aikida in predanosti učenju in razvoju.

Tehnične veščine

Kandidati za črni pas morajo pokazati, da lahko izvajajo osnovne tehnike aikida nadzorovano, s čistostjo in natančnostjo. To vključuje razumevanje osnovnih gibov, položajev telesa, ravnotežja in varnih izvedb tehnik.

Razumevanje načel aikida

Kandidati za črni pas morajo razumeti osnovna načela aikida, kot so harmonija, združevanje s tekmecem, neupiranje sili, uporaba spirale in krožnih gibov ter naravno gibanje.

Učenje in razvoj

Pokazati morajo predanost učenju in izboljšanju svojega znanja. To vključuje redno udeleževanje treningov, preučevanje tehnik in kontinuirano delo na izboljšanju aikido pristopov.

Simbolni pomen prvega črnega pasu

Shodan ima pomemben simbolni pomen, ki vključuje več vidikov.

Začetek učenja

Shodan označuje začetek resničnega učenja v aikidu. Preden dosežete Shodan, se običajno učite osnovnih gibov in tehnik, tako da ta prvi črni pas simbolizira vašo pripravljenost za nadaljnje izpopolnjevanje.

Osebna odgovornost

Z nazivom nosilca ali nosilke črnega pasu prevzamete odgovornost za svoje nadaljnje učenje in razvoj. To vključuje poglobljeno raziskovanje tehnik in načel ter stalno izboljševanje svojih sposobnosti.

Odnos z učiteljem

Shodan pogosto pomeni, da se vaš odnos z učiteljem spreminja. Postajate nekoliko bolj samostojni v svojem učenju, vendar še vedno spoštujete in sledite učiteljevim navodilom.

Vzor drugim

Kot nosilec prvega črnega pasu lahko postanete vzor drugim študentom in začnete sodelovati pri poučevanju začetnikov. To vam omogoča, da delite svoje znanje in izkušnje z drugimi.

Shodan je pomemben dosežek za vsakega študenta aikida. To je le začetek poti, vendar je prelomen trenutek, ko se uradno začne njihov resen študij te borilne veščine.


Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Razpored seminarjev 2024

Državni seminar 18. november ob 10h -12h